Jaaropleiding Proza 2020

Vanaf september 2020 gaan we weer van start met de Jaaropleiding Proza. Een traject voor schrijvers met een ambitie om echt aan dat boek te beginnen en daar al hun (vrije) tijd aan willen besteden.


Dit wordt het 6e jaar dat bij Schrijfcursus Amsterdam De Jaaropleiding Proza van start gaat. Ieder jaar wordt de cursus verfijnd en volledig op maat van de schrijvers verzorgd. Van september 2020 t/m juni 2021 werkt een groep van maximaal zes getalenteerde schrijvers aan hun roman of een bundel korte verhalen. Wij zijn altijd op zoek naar talent en naar schrijvers die nou eens een flinke stap voorwaarts willen maken met hun boek of serie korte verhalen.


Het doel is om voor de zomer een groot deel van een manuscript af te hebben, of in elk geval een goed idee te hebben hoe je boek eruit ziet, klaar om aangeboden te worden aan een uitgever. In voorgaande jaargroepen kregen de meeste van de schrijvers hun manuscript 2/3 af, of helemaal af in eerste versie. Uiteraard kunnen we dit niet garanderen want iedere schrijver heeft zijn eigen tempo en ieder boek vereist zijn eigen tijd. 


Docenten als Lolies van Grunsven, Elke Wiss, Annemarie de Gee, Inge Raadschelders, Renée van Marissing, Wytske Versteeg, Elke Geurts, Sander Blom, Anne Büdgen, Jiska Koenders, Michiel Lieuwma, Anne Lichthart, Bowi van Onna en anderen maken de jaarcursus tot een succes.


Er is plaats voor 5 á 6 schrijvers. We zijn het hele jaar druk met selecteren. Heb je interesse of wil je meer informatie, stuur dan een mail naar schrijfcursusamsterdam@gmail.com o.v.v. jaarcursus. Bij overeenkomst en inschrijving gelden de Algemene voorwaarden.


REACTIES OP DE JAAROPLEIDING:

Wat doe je dat verdomde goed, die schrijfopleiding. Je stelt erg goede groepen samen, je maakt een interessant programma en je creëert omstandigheden die optimaal zijn. Hoed af voor Gijsje!

Sander Blom, hoofdredacteur Uitgeverij Atlas Contact

'De jaarcursus bij papieren helden is een enorme aanrader. Ik heb anders leren schrijven, zonder mijn eigen stijl te verliezen. Sterker nog; juist door die eigen stijl meer uit te diepen en te versterken. Daarnaast heb ik nu veel meer materiaal geschreven dan ik in mijn eentje thuis voor elkaar had gekregen. Niet alleen is Gijsje Kooter zelf een bijzonder fijne en professionele aanwezigheid, ze weet als geen ander een groep docenten te verzamelen die vanuit hun eigen onderbouwde visie en achtergrond werken, waardoor het leerrendement hoog ligt.

Tot slot: ook de groep cursisten wordt niet toevallig bij elkaar gezet. Gijsje weet het zo vorm te geven dat de groep waarmee je de jaarcursus volgt, elkaar aanvult en uitdaagt.

Het is een gezellige tijd geweest waarin ik ontzettend veel geleerd heb.'

Anne-Minke Meijer (jaarcursus 2016-2017)

'Ook al dacht ik dat ik al een eind op weg was, toch heb ik dankzij deze cursus pas echt leren schrijven. Ik weet nu wat ik moet doen om een goed stuk af te leveren en dankzij de opdrachten heb ik ook veel afgeleverd! Het was leuk en inspirerend om les te krijgen van totaal verschillende docenten, allemaal professioneel, allemaal weer enorm goed op een ander gebied. En Gijsje is de beste als het gaat om iets bedenken (deze cursus/papieren helden/haar eigen roman/vul maar in), daar de juiste mensen bij vinden (alle cursisten en docenten), om vervolgens te laten gebeuren wat er gebeurt (de sfeer in de groep/bij papieren helden/enzovoorts). Gijsje verstaat de kunst van het schrijven, maar zeker ook de kunst van de schrijfcursus!'

Anne Vollaard (jaarcursus 2013-2014)


'Dankzij Gijsje en de vele docenten heb ik afgelopen jaar meer geschreven dan alle jaren daarvoor tezamen. Ik heb geleerd om scènes te herkennen in dagelijkse taferelen en personages in mijn omgeving. Ik heb geleerd hoe leuk het is om je werk met anderen te delen en dat de reactie van een lezer me evenveel vreugde brengt als het schrijven zelf. Maar bovenal heb ik geleerd dat schrijven ook gewoon een vak is, zoals loodgieter of timmerman. Iets wat je met een beetje aanleg, goede begeleiding en inzet kan leren. En hoe gaaf is het dat je deze ervaring en ontwikkeling met gelijkgestemden kan delen. Ik kan het iedereen die schrijven serieus neemt van harte aanraden!'
Nikola Curak (jaarcursus 2013/2014)


'Wie onder inspirerende omstandigheden nu écht werk wil maken van die roman, moet zeker naar de jaarcursus van Gijsje. Stel je voor: een jaar lang wekelijks samenkomen met een kleine zeer gemotiveerde groep en les krijgen van geweldige docenten - elk met een eigen expertise binnen de schrijfwereld. Er komt van alles aan bod: het bepalen van je centrale vraag, inzoomen, dialogen, spoken word, werken aan een outline, poëzie, etc. Steeds weer verrassend hoe je nieuwe technieken kunt inzetten voor je eigen verhaal en er kritisch naar leert kijken.'

Shoshanna de Goede (jaarcursus 2013/2014)


Interesse? Stuur ons een mailtje o.v.v. jaarcursus en vraag ons naar prijzen en mogelijkheden.
schrijfcursus amsterdam  (copyright, 2019)