Schrijfcursus

Er komen weer mooie cursussen aan. Ontdek de verhalenverteller of de gedichtenmaker in jezelf. Al onze cursussen vinden plaats op onze mooie locatie in de binnenstad van Amsterdam op nog geen 10 minuten loopafstand van Centraal Station. In elke cursus is plaats voor 7 cursisten.


foto 4


15-weekse cursus creatief schrijven (vanaf dinsdagavond 8 januari 2019). 

Hoe kies je je onderwerp en hoe schrijf je precies dat wat je wilt schrijven? De opdrachten bestaan uit gerichte schrijfoefeningen tijdens de les. Zo'n oefening kan een fragment opleveren dat het begin is van een groter geheel. Ook krijg je opdrachten mee naar huis, waarvan het resultaat de volgende les besproken wordt. Je werkt naast- of met behulp van de oefeningen toe naar een kort verhaal zodat je aan het eind van de cursus ook echt iets tastbaars hebt. 


Er wordt gewerkt aan woordkeuze, metafoor, ritme, personage, tijd, plaats en handeling, epifanie, sfeer, context, vorm versus inhoud, perspectief, stijl, dialoog, tekst en subtekst, structuur, de functie van suggererend taalgebruik, spanningsboog, plot en nog veel meer aspecten waar je keer op keer mee te maken krijgt bij het schrijven.
 Je oefent je in het geven en ontvangen van gefundeerde kritiek op het binnen de cursus geschreven werk van jezelf en je medecursisten. Je schrijft vanuit diverse perspectieven en over verschillende onderwerpen. Tijdens de besprekingen van het werk zal je stijl of onderwerp zich uit het geschreven materiaal destilleren.

De schrijfcursus is een goede cursus voor beginners en gevorderden en biedt voor ieder een flink palet aan schrijftechnieken. Je bent ongeveer 2 uur per week kwijt aan huiswerk. 


Unieke 6-weekse cursus poëzie door Anne Büdgen (vanaf woensdagavond 9 januari 2019).

Poëzie begint vaak bij een beeld, of een zin. Het dringt zich aan je op en je wilt er iets mee. Maar hoe doe je dat? Hoe kom je van losse associaties, gedachten, vondsten en opkomende beelden tot de structuur van een geolied gedicht? Een gedicht dat precies zó moet zijn, omdat het dan het meest dichtbij komt. Bij wat je wilt zeggen, bij wat het zeggen wil, tot je eigen verbazing.


Hoe schrijf je een gedicht dat boven zichzelf uitstijgt, dat op zichzelf staat, dat honderd keer door honderd mensen kan worden gelezen, en iedereen leest er net iets anders in? Een gedicht houdt een waaier aan betekenissen verborgen. Soms buitelen de beelden over elkaar heen en gaan ze met elkaar praten. Wat vertellen ze? Hoe kom je op beelden? Welke schrap je, en welke vergroot je uit?


We gaan beeldende gedichten lezen en voor ons zien. We gaan op zoek naar onze eigen beelden in de suizende stilte, in het lawaai van een drukke straat, in het gegons van een café, of dichterbij, op de hoek van een gedachte. We nemen ze mee, bekijken ze en laten ze vallen, in de zin van een gedicht.

swimmer-1678307 1920


Lees in ons Gastenboek wat anderen van de diverse schrijfcursussen bij Schrijfcursus Amsterdam vonden.


Klik hier voor informatie over al onze docenten.

schrijfcursus amsterdam  (copyright, 2018)